Ütü Nasıl Yapılır? Ütü Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

02 Ocak 2023
Ütü Nasıl Yapılır? Ütü Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Ev işleri arasında ütü yapmak bazılarına göre oldukça zor işlemler arasında yer alır. Her işlemde olduğu gibi ütü yapmanın da zorlukları bulunur. Detaylara dikkat edildiği zaman ise jilet gibi ütü yapmak mümkün. Farklı yapıya sahip kıyafetlerin farklı ısılarda ütülenmesi gerekir. Zira kıyafetler zarar görmekten ancak bu şekilde korunabilir. İşinizi kolaylaştıracak pratik önerilerle ütünün ısısını sabit tutmayarak doğru ütüleme yapabilirsiniz. Kumaş yapısına göre uyguladığınız ütü yapma teknikleri de farklı olmalıdır. Pratik ve hızlı şekilde ütü işlemlerini kısa sürede tamamlayıp sonlandırabilirsiniz. Çamaşırların kolay ütülenmesini sağlayan önerilere göz atalım:

● Çamaşır makinesinin kurutma programı daha kolay ütü yapmanızı sağlayacaktır.

● Çamaşırları yıkarken yumuşatıcı kullanmak kırışmasına engel olacaktır.

● Çamaşırları asarken mandal kullanmamak kolay ütülemeyi sağlar.

● Kurutma makinesi mevcut değilse çamaşırları gergin şekilde asmak işe yarayabilir.

● Demir çamaşırlıklarda ise iz bırakma sorununu ortadan kaldırmak için üstüne kuru çamaşır serip sonra ıslak çamaşırları sermek mantıklı olacaktır.

● Baskılı kıyafetler mutlaka tersinden ütülenmelidir.

● Buhar vermeden önce mutlaka ütü tam ısınmalıdır.

● Çamaşırların arkalı önlü en iyi şekilde ütülenmesi için alüminyum folyo ütü masası üzerine serilmeli ve pürüzsüz ütü yapılmalıdır.

Pantolon Nasıl Ütülenir?

Pantolon Nasıl Ütülenir?

Kıyafetlerin kalabalık olmadığı dolaplara pantolonları asmak daha uzun süreli ütülü kalmalarını sağlamaktadır. Hassas kumaşlı pantolonlarda düşük ayarlı şekilde ütüleme yapmak gerekir. Pantolonlar kumaş türüne göre özenle ütülenmelidir. Kumaş pantolonlar ütülenirken üzerlerine nemli bez konulmalıdır. Sert yapılı kumaştan üretilen pantolonlar ütülenirken ise yüksek ısı kaldırmasına dikkat edilmelidir. Ütü yüksek dereceye ayarlanarak jilet gibi ütü yapmak mümkün olur. Pantolonların kumaşı özenle seçilmeli ve kumaşlara göre ütü yapılmalıdır. Pantolon ütülemeye başlarken detaylara dikkat etmek muazzam görüntü elde etmenizi sağlayacaktır. Kot pantolonların kırışık olmaması için ise makineden çıktıktan sonra gergin şekilde serilmesi, gerekir. Yine de kırışık kalması istenmiyorsa ters tarafından paça, cep kısımları öncelikli olacak şekilde başlanmalı ardından kalan kısımlar ütülenmelidir.

Kumaş Pantolon Nasıl Ütülenir?

Kumaş pantolonlar ütülenirken detaylara dikkat etmek gerekir. Bunların başında ütü ayarını düzeltmek, kumaş türüne göre dereceyi düşürmek etkili önlem olacaktır. Zira kumaş pantolonlarda ütünün izi kalabilir ve parlamalar olabilir. Pantolonu ütülemeye başlamadan önce ilk önce cepleri dışarıya çıkarmak gerekir. Ardından kumaş pantolonun dikiş izleri belirlenmelidir. Dikiş kısımları paralel gelecek şekilde ütü masasına yerleştirilmelidir. Kumaş pantolon ütülemeye bu şekilde başlanmalı ardından altta kalan bacağın iç kısmı, üstte olan bacağın dış kısmı ütülenmeli, işlemler kumaşın kırışmaması için mümkün olan en kısa sürede ve dikkatlice tamamlanmalıdır. Kumaş pantolonun çizgilerinin tamamlanması için buhar yoğun olarak uygulanmalıdır. Ütü ayarı alt düzeyde olmalı ama buhar üst düzeyde olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise kumaşın içeriğinde sentetik hakimse yanma olmaması için ekstra dikkat edilmesi gerektiğidir.

Gömlek Nasıl Ütülenir?

Gömlek Nasıl Ütülenir

Gömlek ütüleme işlemlerine öncelikle yaka ile başlanmalıdır. Doğrudan ütüleme yapıldığında kırışıklıklar düzelmeyecek sürekli ütüleme gerekecektir. Küçük bir tüyo verecek olursak muazzam bir görüntü için kol uçlarında iç kısma havlu yuvarlayıp ütüyü gezdirmek etkili olacaktır diyebiliriz. Gömlekte yaka kısımlarında ise ütü kolası kullanılmasına gerek kalmaz. Yaka ardından omuz ve sırt kısmı tamamen ütülenmelidir. Çizgilerin üzerinden geçilmeli ve belirginleştirilmelidir. Gövdenin tamamının ütülenmesi ardından askıya asılmalıdır. Kalabalık dolaba girdiği zaman jilet gibi ütülenen gömleklerin de kırışacağı unutulmamalıdır. Gömlekler mümkün oldukça nemli iken ütüleme yapılmalıdır. Kuru gömlekler daha zor ütülenir. Ütülerin su püskürtme özelliği kullanılarak gömlek kumaşı nemli hale getirilmelidir. Fırfırlı veya ütülenmesi zor gömlekler, hassas kumaşlarda kuru temizleme işlemleri çok daha avantajlı olacaktır. Hatalı çizgiler kol kısmında çift çizgi şeklinde belirebilmekte ya da belirgin olmayan çizgiler olarak karşımıza çıkabilmektedir. Gömlek kolu ütüleme esnasında çizgiler net şekilde ayarlanmalı ve mevcut çizgi üzerine ütü yapılmalıdır. Kumaşta parlama olmaması için mutlaka ütü ayarı kumaş türüne göre yapılmalıdır. Pamuklu kumaşlarda parlama daha az olacağı için yüksek ısı ayarı tercih edilebilir. Sentetik kumaşlar düşük ısıda ütülenmelidir. Gömlekler ütülenirken ısı ayarları şu şekilde olmalıdır:

● Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı,

● Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı,

● Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.

Ütüyü Eğlenceli Hale Getirmek Mümkün

Ütüyü Eğlenceli Hale Getirmek Mümkün

Ütü yapmak pek çok kişi için zor olsa da aslında eğlenceli hale getirmek mümkün. Bunun için ütü yaparken psikolojik durumunuz öncelikli sırada yer alıyor. Kolay ütü nasıl yapılır sorusuna ise ütü yaparken sevdiğiniz şarkıları dinlemek, yiyecekleri yemek keyifli ütü sağlar yanıtını verebiliriz. Uzun süren ütüleme işlemlerini sıkılmadan yapmak için diğer bir önerimizse oturarak ütü yapmak. Vücut pozisyonu kolay ütüleme için son derece önemli. Ütülenecek çamaşırlarınız fazlaysa ütü masasının seviyesi oturma seviyesine göre ayarlanmalı. Sandalyeye oturarak ütü yapılması daha sağlıklı olacaktır. Ütünün kalitesi de son derece önemli. Kaliteli ütü markaları arasından seçim yapılmalı ve en iyi özellikleri olan tercih edilmelidir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.