Kıyafetler Kaç Derecede Yıkanır? İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

28 Şubat 2023
Kıyafetler Kaç Derecede Yıkanır? İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Kıyafetlerimizi giyip kullanırız, ancak onları düzenli olarak yıkamak ve bakım yapmak, hem hijyen hem de kıyafetlerin ömrünü uzatmak için önemlidir. Ancak her kıyafetin farklı bir yıkama yöntemi ve sıcaklığı vardır. Peki, kıyafetler kaç derecede yıkanmalıdır? İşte bu sorunun cevabını hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

Her Kumaşın Yıkama Sıcaklığı Farklıdır

Her Kumaşın Yıkama Sıcaklığı Farklıdır

Kıyafetlerin kaç derecede yıkanacağına karar vermek için öncelikle kumaş türünü bilmek gerekir. Çünkü her kumaş türü farklı bir yıkama sıcaklığı gerektirir. Ayrıca kumaş türüne göre, kıyafetleri sıcak, ılık veya soğuk suyla yıkamak gerekir.

Pamuklu kumaşlar gibi dayanıklı kumaşlar genellikle sıcak suda yıkanabilir. Ancak yine de kıyafetlerin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir. Sentetik kumaşlar gibi hassas kumaşlar ise genellikle ılık veya soğuk suda yıkanmalıdır. Yün veya ipek gibi doğal kumaşlar ise soğuk suda yıkanmalıdır. Çünkü sıcak su bu kumaşların zarar görmesine neden olabilir.

Renkli Kıyafetleri Yıkarken Bu Sıcaklıklara Dikkat Edin

Renkli kıyafetlerin yıkama sıcaklığına karar vermek biraz daha zordur. Genellikle bu kıyafetler 30-40 derece arasında nispeten biraz soğuk suda yıkanır. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir. Eğer kıyafetlerinizin rengi hızlıca soluyorsa, daha soğuk suda yıkamanız gerekebilir. Bu yüzden genellikle makine ayarına göre 30-40 derece su sıcaklığında yıkanmalıdır.

Beyaz Kıyafetler Daha Sıcak Suya Dayanıklıdır

Beyaz Kıyafetlerini Yıkamadan Önce Dikkat Edin

Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, yüksek sıcaklıkta yıkama bazı kumaş türleri için zararlı olabilir. Çünkü bazı hassas kumaşlar yüksek sıcaklıklarda yıkanırsa çekmeye başlayabilir ya da bazı kumaşlar sıcak suya maruz kaldığında özelliğini kaybedip esneme yapabilir. Bu yüzden öncelikle yıkayacağınız kıyafetin etiketini kontrol edin. Sıcaklığa en dayanıklı kumaşlar ise beyaz renkli olarak ifade edilen iç çamaşırı, atlet vb. ürünler 60-90 derece arasında rahatça yıkanabilmektedir.

Gömlek Yıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gömlek Yıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gömlekler modelleri, herhangi bir gardırop için vazgeçilmez bir parçadır. Ofis giyiminde, resmi davetlerde ya da günlük kullanımda rahatlıkla giyilebilir. Ancak gömleklerin doğru yıkanması ve bakımı önemlidir. Yanlış yıkama yöntemleri, gömleklerin deformasyonuna, renk kaybına ve hatta kumaşın zarar görmesine neden olabilir.

İşte sizin için derlediğimiz gömlek yıkama ve bakımı hakkındaki önerilerimiz:

1. Kumaş Türüne Dikkat Edin

Gömleklerin kumaş türüne göre yıkama yapmak oldukça önemlidir. Pamuklu gömlekler, polyester gömlekler, keten gömlekler, ipek gömlekler, vb. gibi kumaş türleri farklı yıkama yöntemleri gerektirir. Etikette belirtilen talimatları okuyarak gömleğinizi doğru yıkama yöntemiyle yıkayabilirsiniz.

2. Gömleğinizi Beyaz Ya Da Renklileri Ayırarak Yıkayın

Gömlekleri beyazlarla birlikte yıkamak, renkli gömleklerde renk solmasına neden olabilir. Bu nedenle beyazlarla renklileri ayrı olarak yıkamak daha iyi olacaktır. Böylece renk kaybı yaşamadan, gömleklerinizin renkleri daha canlı kalacaktır.

3. Düşük Sıcaklıkta Yıkayın

Gömlekleri, düşük sıcaklıkta yıkamanız önerilir. Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin.

4. Gömleğinizi Makinede Yıkayabilirsiniz

Gömlekleri çamaşır makinesinde yıkamak, gömleklerinizi daha az deformasyona uğratır ve yıpratmaz. Ayrıca, gömleklerinizi ters çevirerek yıkamak da daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Başka bir kıyafetten bir şey bulaşmasının önüne geçecektir.

5. Kurutma Yaparken Dikkat Edin

Yıkama Sonrası Kıyafetleri Kurutma

Gömlekleri kurutma makinesinde kurutmak, gömleklerinizi daha da küçültüp deformasyona uğratabilir. Bu nedenle, gömlekleri asarak kurutmak her zaman daha iyi bir seçenektir. Eğer gömlekleri kurutma makinesinde kurutmak isterseniz, o zaman mutlaka düşük ısıda kurutmaya özen gösterin.

6. Ütülemek İçin Hazırlık Yapın

Gömleklerinizi ütülemeden önce, düz bir yüzeye yayarak kurutun. Daha sonra ütülemeden önce etiketinde yazan ısıda ütülemeye özen gösterin. Burada gömleğin kumaş yapısı da oldukça önemlidir. Saten kumaş gibi bazı kumaş yapıları oldukça hassastır ve ütüleme yaparken oldukça dikkat eder. O yüzden ütüleme yaparken mutlaka etikette yazan uyarılara dikkat edin.

Kıyafetlerinizi yıkarken suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Bu yüzden yazımızda belirttiğimiz gibi kıyafetin kumaş yapısına göre yıkama tercihini belirleyebilir, doğru sıcaklıkta istediğiniz sonuca rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.