ERKEKLER İÇİN GÖMLEK ÜTÜLEME REHBERİ

05 Kasım 2018
ERKEKLER İÇİN GÖMLEK ÜTÜLEME REHBERİ

İyi bir ilk izlenimi buruşuk gömlek kadar hızlı mahvedebilecek çok az şey var. Kötü kokan nefes, belki. Kararsız el sıkışma. Sabah kahvaltınızdan sakalınızda kalanlar. İşte böyle bir dengeden bahsediyoruz. Evden bir kez dışarı adımınızı attığınızda ve dünyanın gözleri ütülenmemiş gömleğinize dikildiğinde, onu saklayacak hiçbir şey bulamazsınız.

Gömlekler erkek gardırobunun vazgeçilmezidir. Onlara işte, eğlencede ve içinde deniz şortu barındırmayan tüm günlük etkinliklerde ihtiyacımız var. Onlara haklarını teslim etmek içinse bir ütü rutini edinmemiz şart. Zira kıyafetinizin geri kalanı ne kadar iyi olursa olsun, eğer gömleğiniz buruşuksa, uyandıracağınız izlenim de o kadar kötü olur.

Ütü yapmak, annenizi izlediğiniz zamanki kadar kolay değil. Bu bir 'pratik mükemmelleştirir’ durumu. Gelin bir profesyonel gibi gömlek ütülemenin püf noktalarına birlikte bakalım.

Ütü Satın Almak

Sanıldığı kadar kolay değil; ütü alırken nelere dikkat edeceğinizi iyi bilmelisiniz. Bu seçim tamamen ütü yapacağınız materyallerin niteliğine ve ütü tahtanızın büyüklüğüne bağlı.

En popüler ütü tipi, buharlı ütü. Ütüleme esnasında kıyafete buhar uygulayan bu ütü tipi, kumaş liflerinin nemlenmesini ve rahatlamasını sağlayarak kırışıklıkların daha kolay açılmasını sağlıyor. Genel bir kural olarak, buhar çıkışı kuvvetli ütülerin daha iyi olduğu belirtiliyor.

Ütünün tabanının da iyi şekilde kaplanmış olması gerekiyor. Bunun için 5 seçenek var; kolay ısınan ve kırışıklıkları kolayca açan alüminyum taban, kıyafetlerinize daha nazik davranan yapışmayan, paladyum ve paslanmaz çelik taban ile seramik taban.

Ütü alırken her ne kadar araştırmanızı internet üzerinden yapacak olsanız da satın alma işlemini bir mağazada gerçekleştirmenizi öneririz. Bu sayede ütünün tutuş kapasitesini ve ağırlığını test etmiş olursunuz.

Ütüyü Kullanmak

Ütüleme aşamasına gelmeden önce, gömleğinizi yıkarken yumuşatıcı kullandığınızdan emin olun. Bu sayede kumaşın daha kolay açılmasını sağlarsınız.

Ütünüz birçok farklı malzeme için farklı kullanım ayarları ile birlikte gelir. Ve gardırobunuzdaki gömleklerden bazıları farklı ütü ayarlarına gereksinim duyabilir. Yapmanız gereken ilk şey, gömleğinizin bakım etiketindeki talimatları iyice okumak.

Ancak genel bir kural var; öncelikle gömleklerinizi keten, pamuklu ve sentetik olarak ayırın. Bu sayede yüksekten düşük ısıya doğru bir sıralama ile kafa karışıklığına yer vermeyen bir ütü yapma deneyimi yaşayabilirsiniz.

Pamuklu gömlekleri ütülerken ütülediğiniz kısmı biraz nemlendirin ve yüksek ısı ile ütüleyin. Eğer gömleğiniz kalınsa gömleğinizin iki yüzünü de ütülemek daha iyi sonuç verecektir. 

Gömleğiniz pamuklu karışımı ise ütünüzün ısısını biraz düşürmeli ve gömleğinizi tersten ütülemelisiniz.

Polyester gömlekleri ütülerken ütünüzü en hassas dereceye getirmeli ve kıyafetinizle ütü tabanı arasına bir ütü bezi koymalısınız.

Gömlek Ütülemek

Öncelikle gömleğinizi ütünüz veya sprey şişesi yardımıyla biraz ıslatın. Manşetler dahil gömleğinizin tüm düğmelerini çözün.

Yakayı ütü masasına açın ve her iki taraftan, dışarıdan içeriye doğru ütüleyin. Manşetleri de aynı şekilde ütüleyin.

Gömleğinizi yüz üstü masaya açın ve önce sırtın üst kısmı ile omuzları ütüleyin. Ütüyü hep aynı yöne doğru, yukarıdan ortaya olacak şekilde gezdirin. Daha sonra tüm sırt bölgesini -inatçı kırışıklıkları su ile açarak- ütüleyin.

Ön kısma geldiğinizde işe düğmelerin ve iliklerin olduğu kısımla başlayın. Dar alanlara ulaşmak için ütünün burnunu kullanın.

Son olarak kolları, her iki taraftan olacak şekilde, düzgünce ütüleyin.

İşin püf noktası, ütüyü sürekli hareket ettirmekte. Bu sayede fazla ısınmadan kaynaklı renk değişimlerinin ve yanmaların önüne geçebilirsiniz. Gömleğinizi ütüledikten sonra havalanması için mutlaka dolabınıza asmadan askısında dıbirkaç dakika bekletin.

Artık kusursuz görünebilirsiniz!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.